Veritabanı İşlemleri (Videolu Anlatım)

23 Åžubat 2009 Yazan mseker  
Kategori Genel, Mysql, Yazılım - Program
Bu yazı 886 kez okundu

Bu videomuzda veritabanı kavramı, MySQL monitörü kullanma, SQL komutlarıyla veritabanı işlemleri yapma ve PhpMyAdmin ile veritabanı oluşturma işlemleri ve bu işlemlerle alakalı örnekler ele alınmıştır.
Veritabanı: Ortak özellikleri olan verilerin kaydedildiği, gerektiğinde bu veriler üzerinde işlem yapmamıza olanak sağlayan hiyerarşik yapıdır. Veritabanı tasarlarken veritabanının amacının ne olduğunu iyi belirlemek gerekir. Veritabanında tutulacak bilgilerin ortak bir başlığı (Tablo) ve bu başlık altında toplanan verileriniz (Tablo Alanları) olmalıdır. Veritabanı üzerinde yapılacak işlemler için (Standart Sorgulama Dili) SQL komutları kullanılır.
MySQL Command Line Client ile sql komutları kullanarak bir veritabanı oluşturalım ve bu veritabanı üzerinde işlemler yapalım.
Mevcut veritabanlarının listesi için aşağıdaki gibi bir yapı çalıştırılır.
show databases;
Bir veritabanı oluşturmak için aşağıdaki gibi yapı kullanılmalıdır.
create database vertabani_adi;
Eğer belirli bir veritabanı üzerinde işlem yapmak istiyorsak önce bu veritabanını seçmemiz gerekir. Bunun için aşağıdaki yapıyı kullanıyoruz.
use veritabani_adi;
Şimdi de uye adında bir tablo yaratalım ve bu tablonun alanlarını da id, ad, soyad ve eposta olarak tanımlayalım. Bunun için aşağıdaki kalıbı kullanabiliriz.
create table uye
(id int unsigned auto_increment primary key, ad char(15), soyad char(20), eposta char (25));

Burada create komutu ile tablomuzu yarattık. Şimdi de alanı tanımlarken yazdığımız satırı açıklayalım.
İd (alan adı), int (veri tipi) unsigned (pozitif sayı), auto_icrement (otomatik artan sayı alanı) primery key (alana girilecek veri tekrarını önler. Kayıt aramaları bu anahtara göre yapılır.
Veritabanına veri eklemek için aşağıdaki yapı kullanılır.
insert into uye values (NULL, “cem”, “canbay”, “cem@bilgiseyir.com”);
eklenen verileri görmek için aşağıdaki yapı kullanılır.
Select * from uye;
Bu satırdaki * ifadesi uye tablosundaki tüm kayıtların görüntülenmesi istediğimizi belirtmiş olduk.
İster Update (Güncelleme), ister Select (Seçme) isterse de Delete (Silme) işlemi olsun olsun eğer sorgumuzun belirli kriterlere göre uygun olmasını istiyorsak WHERE sözcüğünü kullanmamız gerekir. Tablomuzda birden fazla kayıt var ve biz burada adi alanı murat olan kayıtları seçmek istiyorsak şöyle bir sql sorgusu hazırlamamız gerekir.
select * from uye where adi=”murat”;
Where koşul sözcüğü ile adi alanı murat olan kayıtları seçmek istediğimizi belirtmiş olduk.
Update (Güncelleme) işlemi için kullanılacak sorgu şudur: Sorgumuz id si 2 olan kaydın eposta sütununu güncelleyecektir.
update uye set eposta=”muratseker@muratseker.com” where id=2;
Delete (Silme) işlemi için kullanılacak sorgu ise şudur: Sorgumuz id si 1 olan kaydı silecektir
delete from uye where id=1;
Eğer delete sorgusunda herhangi bir koşul belirtmezsek tüm kayıtları silecektir. Tabloyu tamamen silmek için ise şu soruguyu kullanırız.
Drop table uye;
Bu sorgu uye tablosunu içindeki kayıtlarla birlikte silecektir.
Evet arkadaşlar bir dersimizin daha sonuna geldik. Bu ön notu okuduktan sonra videomuzu izlerseniz dersimizi daha iyi kavrayacağınızı düşünüyorum. Videomuzda anlattıklarımın hem MySQL Command Line Client ile hem de PhpMyAdmin ile yapılmış örnekleri bulunmaktadır.

Videoyu download etmek için burayı tıklayın.
Rar ÅŸifresi: www.bilgiseyir.com
Hepisinize iyi çalışmalar diliyorum.
İyi Bilgiseyirler…

Yorumlar

1 Yorum yap?lm?? "Veritabanı İşlemleri (Videolu Anlatım)"

  1. mozasur demi?ki 13 Kasım 09 22:40 

    indirmeden izleyemezmiyiz. Emeğiniz için teşekkürler

Yorumlar?n?zda resiminizin gözükmesi için, gravatar a abone olun!